Teknologiateollisuuden alle kuuluvat Suomessa metalli- ja koneteollisuus, elektroniikka- ja sähköteollisuus, metallien jalostus, tietotekniikka sekä tukipalvelut kuten suunnittelu ja konsultointi.
Yhteensä nämä toimialat tuottavat noin 50% Suomen euromääräisestä viennistä, siis moninkertaisesti enemmän kuin vaikkapa metsäteollisuus. (noin 15% vuonna 2017). Suoraan teknologiateollisuus työllistää yli 300 000 ihmistä.
Alaa edustaa Suomessa Teknologiateollisuus ry, joka tunnettiin aiemmin nimellä Metalliteollisuuden keskusliitto. Nykyinen nimi otettiin käyttöön vuonna 2003 tietotekniikan merkityksen kasvettua. Työntekijöitä puolestaan edustaa Teollisuusliitto.
Teknologiateollisuus ry:n puheenjohtajana toimii Marjo Miettinen, joka on tällä paikalla ensimmäinen nainen.
Alan yrityksiä
Monialainen teollisuus muodostuu kaiken kokoisista yrityksistä: mukana on kansainvälisiä ja kansallisia jättiläisiä, perheyrityksiä ja start-up henkisiä tulokkaita. Siksi on vaikea nimetä tyypillistä suomalaista teknologiayritystä.
Teknologiateollisuus jakaa toimialueensa viiteen päätoimialaan, joiden alla puolestaan on useita alaryhmiä. Viisi päätoimialaa ovat:
Elektroniikka ja sähköteollisuus
Tietoliikennelaitteiden, sähkökoneiden ja instrumenttien kehittäminen ja valmistus. Viennin osuus on lähes 80 prosenttia tuotannosta. Yritykset panostavat voimakkaasti tutkimukseen ja kehitystyöhön, eniten työntekijöitä on kuitenkin tuotannossa.
Esimerkkejä toimialan yrityksistä: Nokia, Vaisala, ABB
Kone- ja metalliteollisuus
Tuotteita ovat esimerkiksi laivat, moottorit, paperikoneet, hissit ja nosturit, maa- ja metsätalouden laitteet. Suurten investointihyödykkeiden lisäksi tämän alle kuuluvat myös kuluttajatuotteet kuten vaikkapa sakset ja lukot.
Ala on päätoimialoista suurin työllistäjä. Se on kuitenkin suhdanneherkkää, sillä isojen tilausten merkitys esimerkiksi laivanvalmistuksessa on suuri.
Yrityksiä: Meyer Turku, Ponsse, Kone, Wärtsilä, Patria
Metallien jalostus
Metallien jalostus on energiaintensiivistä toimintaa jossa kapasiteettihyödyt eli suuruuden ekonomia on usein merkittävässä roolissa. Alaa hallitsevatkin suuret yritykset. Merkittävin tuote on teräs.
Ympäristökysymykset ovat haasteena. Suomen metalliteollisuus on kuitenkin useilla mittareilla tässä suhteessa maailman johtavien maiden joukossa.
Alan yrityksiä: Boliden, Norilsk, Outokumpu
Suunnittelu ja konsultointi
Yritykset ovat pääosin insinööri- arkkitehti ja konsulttitoimistoja. Heidän palvelujaan käytetään muun muassa rakentamisessa sekä teollisuusprosessien suunnittelussa. Julkiset tahot kuten valtio ja kunnat ovat merkittävä asiakasryhmä.
Palveluvienti on myös kasvavassa roolissa.
Yrityksiä: Pöyry, Ramboll
Tietotekniikka eli tieto- ja viestintätekniikka.
Erotuksena elektroniikka- ja sähköteollisuuteen, tietotekniikan ala keskittyy erityisesti ohjelmistopuoleen, vaikka päällekkäisyyksiäkin on. Yritykset tuottavat ohjelmistoja ja palveluja sekä toisille yrityksille että kuluttajille.
Myös nyt kuuma peliteollisuus kuuluu tähän kasvavaan alaan.
Yrityksiä: F-Secure, Tieto
Poikani opiskelee koneteollisuutta ja haaveilee urasta konsultoinnin parissa täällä Helsingin seudulla. Koska ala on itselleni lähes tuntematon on mielenkiintoista lukea ja oppia siitä lisää. Suomessa tuntuu olevan aika paljon teknologiateollisuuteen liittyviä yrityksiä, joten työllistyminen on varmaan aika hyvä.